000062.JPG
000045_edited.jpg
000052.JPG

els orígens d'Artemisa

com va començar Artemisa Moon Calendar?

qui hi ha darrere d'aquest projecte?

Doncs aquesta breu història te l'explicaré en primera persona. Sóc l'Eva, Eva Entropia com a nom artístic.

Tot va començar una intensa tardor de molts canvis i molts adéus, en la qual vaig deixar enrerre la meva terra per anar a descobrir-ne una de nova. Tot va començar a l'anomenada Terra Santa, a la terra de ningú o de tothom, a la terra en disputa, a la terra que ara és d'uns i abans era d'uns altres i no se sap de qui serà d'aquí a un temps... Insallah que sigui de qui la treballa i la cuida.

Em vaig instal·lar al cor de la ciutat de Jerusalem, amb la intensió ferma d'aprofundir en l'artesania de la ceràmica mentre ficava el meu gra de sorra per descobrir, entendre i ajudar dins del conflicte entre Palestina i Israel.

I entre tota la intensitat d'adaptar-me a la vida -o doble vida- d'una societat -o doble societat- fragmentada per la guerra, la història i la política, vaig caure en què les pàgines del meu fins llavors calendari lunar, en el qual anotava tot el meu registre menstrual, s'estaven acabant i que necessitava quelcom on seguir escrivint i descobrint-me.

Necessitava seguir descobrint les meves terres i camins interns mentre descobria aquestes noves terres i camins externs que ara em sostenien.

Necessitava fermament sentir-me acompanyada dins d'aquell nou mar de persones noves que, tot i estimar-nos, no em podien acompanyar fins a la més profunda de les meves intimitats. I què millor, vaig decidir autoacompanyar-me.

Va ser en aquest moment, entre expansió, soledat, curiositat i obertura, en què la primera llavor d'Artemisa es va començar a sembrar. Jo desitjava un calendari lunar funcional i còmode on apuntar el meu registre menstrual i, al mateix temps, un espai on poder anotar els afers del meu dia a dia. I així va néixer el primer Artemisa Moon Calendar 2019.

La idea inicial era beeeen gran: imprimir el calendari en català i en àrab i distribuïr-lo tant per Catalunya com per Palestina, ambdues terres maltractades de la mateixa manera que han fet amb la terra de la nostra sexualitat femenina. Però se'm va quedar massa gran... Massa feina, massa obertura, massa intensitat que no podia sostenir. Així que simplement vaig escoltar-me i vaig oferir el que podia donar: un calendari lunar breu però ben dissenyat, en format virtual i gratuït, disponible en català i en anglès.

Com a curiositat, el primer calendari lunar va sortir a la llum al març, primer de tot per el temps ajustat amb el que treballava i en segon lloc amb la proposta de ressignificar la forma en què calculem el temps. Necessitem que el calendari lunar comenci al gener? Vaig decidir que no, que començaria amb la primera lluna plena de març del 2019.

La primera edició va tenir força bona rebuda i jo estava molt motivada per poder crear i oferir la segona edició, en la qual poder plasmar amb més detall els meus anhels de sanació femenina i compartir-los amb la resta de col·lectiu menstruant.

Així doncs, al 2020 va sortir la segona edició Artemisa Moon Calendar, aquest cop en format físic, amb molta més informació sobre com autoexplorar-nos i autogestionar-nos la salut. També vaig poder aplicar la idea de fer col·laborar a diverses artistes, ja que al 2019 no em va donar temps. Però sí que vaig poder agafar contactes d'artistes palestines i, juntament amb artistes catalanes, fer-les co-protagonistes del calendari 2020.

A mesura que han anat passat els anys d'existència d'aquest projecte, des de la tardor del 2018 fins a dia d'avui, ha anat prenent formes diverses però sense perdre la seva essència i objectiu: ser una eina d'empoderament i autoconeixement per a cossos menstruants.

El nom, també ha anat variant: al principi es deia només Artemisa Moon Calendar, després calendari lunar Artemisa Moon Calendar i, de moment i fins ara, agenda menstrual Artemisa Moon Calendar. Com que és una eina nova, que mescla moltes coses diverses, em costa posar-li el nom concret que la defineixi sense perdre les seves arrels: ser un calendari lunar.

Des del primer moment en què Artemisa es va començar a gestar dins meu, vaig desitjar que fos una eina no només per a fer el registre menstrual, sinó de reconexió amb la nostra natura interna i externa a nosaltres, amb el ritme cíclic de les estacions, la lluna, el sol, els diferents astres, la vegetació, etc.

A dia d'avui, sóc feliç de veure com, amb la unió anual de moltes artistes i especialistes en sexualitat femenina, puc i podem oferir una eina real per a cuidar-nos i retornar-nos el poder que teníem oblidat i marginat al fons dels nostres úters.